Wat, voor wie en waarom    Concrete aanbod    De medewerkers    Raad van bestuur    Werkingsverslag

 

               

 

DE THUISLOZENBOERDERIJ

1. Wat, voor wie en waarom? 

Hoe het begon:

Op 1 juni 2001 namen onthaalhuis ‘Albatros’ en beschut wonen ‘De Schutting’ het initiatief om te starten met de Thuislozenboerderij ‘Kodiel’.

Doel was een plaats creëren waar de meest kwetsbare thuislozen - die niet meer in aanmerking komen voor werk of vorming - graag naar toe komen. Een laagdrempelig project creëren, waar geen intake-procedures, inschrijvingen of wachtlijsten zijn, was cruciaal van bij de opstart.

Mannen, vrouwen en ouders met kinderen zijn er welkom. Er wordt geen enkele selectie gemaakt op basis van herkomst, overtuiging, motivatie of onderliggende problematiek. 

Verruiming:

Vanaf 2020 werden er ook samenwerkingsverbanden aangegaan met organisaties die werken met psychisch kwetsbare mensen.

  • Perron 70 is een psycho-sociaal revalidatie-centrum in Asse. Eén van hun modules gaat wekelijks door op  Kodiel.
  • Clinique Sans souci in Jette komt om de 14 dagen met een groep patiënten een dag naar Kodiel.

De oorspronkelijke thuislozenwerking loopt verder naast deze samenwerkingen. Voor hen is Kodiel ook nog één dag in de week open.

De kern van ons aanbod:

  • We bieden een ruime waaier van activiteiten aan waarbij het accent op het omgaan met dieren ligt.
    De groene agrarische omgeving straalt rust uit en er is een overvloed aan bewegingsruimte.
  • Het aanbod is non-directief. De activiteiten kunnen en mogen beleefd worden als ontspanning, als zinvolle bezigheid, vanuit ‘goesting’ om iets te leren of binnen een zoektocht naar een nieuwe stimulans.
    We trachten mensen te ‘prikkelen’, nieuwgierig te maken om bij te leren. We hopen enthousiasme op te wekken rond de aangeboden mogelijkheden, maar iedereen is vrij daar al of niet op in te gaan.
  • Het aanbod is non-verbaal. Samen toffe dingen doen vraagt geen uitvoerige uitleg.
  • We proberen bij de deelnemers passie op te wekken zodat ze terug een doel hebben om 's morgens op te staan. Hierdoor ontwikkelen ze een positiever zelfbeeld, meer vertrouwen in zichzelf, hun omgeving en hun toekomst.
    Een groter verantwoordelijkheidsgevoel geeft hun opnieuw zin om actief bezig te zijn, waardoor ze stilaan meer vat krijgen op het verloop van hun dagelijks leven.

2. Het concrete aanbod:

 Het contact met dieren en de verzorging ervan:

In de voormiddag kan wie dit wil meegaan naar de kleinveeboerderij.

Het verzorgen van een zo groot mogelijke variëteit aan dieren is het hoofdbestanddeel van het aanbod op de boerderij. Deze dieren vormen een heel belangrijke hefboom om de doelgroep op gepaste wijze te bereiken en te motiveren. We selecteren doelbewust dieren die qua ras of karakter het meest geschikt zijn voor het contact met mensen.   

  • Het vertrouwen in mensen is bij veel deelnemers door ervaringen geschonden. Omdat dieren niet beoordelen of veroordelen verloopt op Kodiel het contact in een onvoorwaardelijk klimaat. Dat geeft hun een veilig gevoel.  
  • Fysiek contact met anderen wordt door velen als bedreigend ervaren. Het warme gevoel bij het strelen of in de armen nemen van een dier ervaren ze in tegendeel als heel aangenaam. Sprekend hiervoor is de gezonde competitie tussen deelnemers om lammetjes met de fles te mogen opvoeden.   
  • Betrokken worden bij het tam maken van jonge dieren biedt dan weer kansen rond omgaan met grenzen en respect voor elkaar.  
  • Tijdens de activiteiten op de boerderij kunnen zij de dieren iets geven: voeder, water of verzorging. Dit staat in contrast met een levensverhaal waarin zij al te vaak hebben moeten krijgen.  
  • Deelnemers worden uitgenodigd om ook mee verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor de dieren, rekening houdend met de eigen mogelijkheden en beperkingen.  De uiteindelijke verantwoordelijkheid van de zorg blijft wel altijd bij de medewerkers van Kodiel liggen.  

Om dit alles te bereiken kiezen we om met een ruime waaier aan dieren te werken.  We vergroten hiermee de kans dat elke deelnemer minstens één dier vindt waar men zich door aangetrokken voelt.

Het is duidelijk dat het omgaan met dieren veel meer impact en belang heeft dan enkel maar functioneel bezig zijn.

 

In de namiddag verschillen de activiteiten naargelang de groep die op die dag aanwezig is.

  1. Perron 70:

Hier ligt de nadruk meer op ‘arbeidsmatige taken’. De voertuigen worden schoongemaakt, de boerderij wordt netjes gehouden, en er worden allerhande klusjes uitgevoerd.

Velen leren hier hun grenzen verleggen.. maar ook hun grenzen aangeven.

  1. De thuislozenwerking en sans souci:

Bij deze werkingen worden er in de namiddag de mogelijkheid tot ontspannende activiteiten aangeboden.

 Met verschillende dieren kan men wandelen. Omdat we beschikken over een diversiteit aan dieren qua soort en grootte, van heel rustig tot iets meer voorwaarts, is er voor ieder de mogelijkheid om zijn wandelmaatje te vinden. Zowel de miniatuurpaardjes, de ezels, de muildieren als de hond zijn steeds te vinden voor een wandeling. Voor de wandelingen wordt gekozen voor de rustige landwegen rond Kodiel of Buggenhout bos. Met de fjord is een tochtje met de huifkar mogelijk.

Voor wie graag eens wat ‘anders’ doet is er het agility-park voor geiten. Onze geit kreeg een ‘clickertraining’. Dit betekent dat ze leerde om over hindernissen te springen en kunstjes te doen. Dit vraagt wat vaardigheid bij de deelnemers. Maar wat een fierheid als erin slagen om de geit het gevraagde kunstje te doen uitvoeren! 

Aan onze weide aan Buggenhout Bos werd ook een snoezelruimte aangelegd, met ligzetels, een hangmat, een fris voetbadje voor op de warme zomerdagen en een tuinkacheltje voor de frissere momenten,…

Andere activiteiten:

Naast het verzorgen en omgaan met de dieren zijn er ook nog tal van andere mogelijkheden.   

  • Een activiteit die velen met plezier op zich nemen is het helpen van de kookvrijwilliger bij het klaarzetten van de boterhammaaltijd ’s middags. Met onze goed uitgeruste keuken en ‘bakkerij’ is er steeds de mogelijkheid om samen een kookactiviteit te doen. Soep maken, brood, pannenkoeken of cake bakken. En ook  het fruit van de bessentuin tot confituur of dergelijke verwerken, etc.
  • Heel wat deelnemers zijn op zoek naar een plaats waar ze zich fysisch eens goed kunnen uitleven. Fietsen op de rustige landwegen rond Kodiel kan daar een antwoord op zijn. Hiervoor zijn er een tiental fietsen beschikbaar, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Ook zijn er driewielers voor volwassenen beschikbaar voor wie minder vlot kan fietsen. En wie graag een frisse neus ophaalt kan heel wat mooie wandelingen maken.  
  • Binnenshuis kan wie zin heeft een kaartje leggen, een gezelschapsspel spelen of wat lezen.
  • Bij slecht weer wordt er al eens tijd genomen om samen het leder van de garelen van het paard of de ezel te verzorgen. Wie wil mag ook autonoom zijn eigen hobby beoefenen zoals handwerk, artistiek gerichte activiteiten, houtbewerken enz. Anderen houden het bij gezellig samenzijn of wat napraten over de belevenissen tijdens de activiteiten. 

Het open karakter van Kodiel: 

We stimuleren zoveel mogelijk spontane contacten tussen deelnemers en bezoekers. Hiermee halen we mensen uit hun sociaal isolement en eenzaamheid. We betrachten ook een positievere maatschappelijke kijk op mensen die wat ‘anders’ zijn.  We dragen de boodschap uit dat iedereen altijd welkom is om samen met de deelnemers fijne dingen te doen. Zowel oude getrouwen als nieuwe mensen gaan hierop in. Uit reflecties van verschillende bezoekers merken we dat contacten met de doelgroep hun kijk op kwetsbare mensen in positieve zin ombuigt en stigmatisering voorkomt.

Wie meer gedetailleerde cijfermatige informatie over het aanbod wenst kan aan het einde van deze voorstelling het meest recente werkingsverslag downloaden.

3. Medewerk(st)ers :

HET TEAM             

Projectverantwoordelijke : Maureen Jordens

DAGELIJKS BESTUUR

Maureen Jordens                Andre Kiekens

VRIJWILIG(ST)ERS

Keuken : Dirk Larivière

Soep maken: Lieve Meurisse

Ondersteuning van de werking : Mary Vande Meulebroecke, Tiny Laforce, Heidi Bovri en Lien Jespers 

Fietsenhersteller: Gunther Fransens

Hulp bij dierenverzorging: Lieselot Wouters, Heidi Bovri, Jolein Desmedt, Kathy Avonds en Lien Jespers 

Conciërge en opkuis lokalen : Steve Bamberg

Webmaster: Eric Van der Jeugd (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Doordat de vrijwilligers  op verschillende momenten en plaatsen aanwezig zijn wordt de werking in haar vele aspecten goed ondersteund.

4. Raad van bestuur en Algemene vergadering.

Andre Kiekens, voorzitter.

Mark Kiekens, penningmeester.

Jo Geysen, bestuurder.

Jan Dekelver, bestuurder.

Bart Van Cauwenberg, bestuurder.

Bram Kiekens, bestuurder

Werkingsverslag

(Het verslag staat in pdf formaat; Om deze bestanden te lezen heeft u de (gratis) software Adobe Reader nodig)

U kan het werkingsverslag van 20192020,20212022 en 2023 hier downloaden in PDF formaat.